Fenntartói nyilatkozat

A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, Óvoda, Általános Iskola kapcsán elterjedt hírekre reagálva a következő nyilatkozatot teszi:

Fehér Anna nővér sajnálatos halálával kialakult helyzet utáni átmenet biztosítására fenntartói biztos került kinevezésre az új intézményvezető kinevezésének napjáig.

A névadó, Boldog Batthyány-Strattmann László címerének jelmondata, Hűséggel és szeretettel, kötelez minket arra, hogy a nagy hírű és kiemelkedő munkát végző intézményen keresztül Fehér Anna nővér örökségét is tovább vigyük, és ezáltal Jézus végtelen szeretetének titkát mutassuk meg a társadalom felé.

Budapest, 2021.02.24.

Kolping Oktatási és Szociális
Intézményfenntartó Szervezet

Új tornacsarnok Besenyszögön

Besenyszögön a minap tornatermet avatott dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Beszédében elmondta, reméli, a most átadott és felszentelt csarnok sok évtizeden keresztül szolgálja majd a közösségépítést és a gyermekek lelki fejlődését. A mintegy 400 millió forintos építkezés az Emberi Erőforrások Minisztériuma az egyházak közösségi célú programjainak és beruházásainak támogatása című nyertes pályázatából valósulhatott meg.

A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet rövid időn belül a harmadik nagy oktatási célú beruházását adhatta át, novemberben Jászladányon, decemberben Pétfürdőn, s most a Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola és AMI működését segítendő. A történet egyébként jól mutatja a gondviselő akarat odafigyelését. E pályázatot a KOSZISZ eredetileg Szászberekre nyerte, ám kiderült, hogy a település más forrásból szintén eredményes volt, s ott az önkormányzat építi fel a település sportcsarnokát, amely egyben az ottani iskola új tornaterme is lesz. Kiderült azonban, hogy a besenyszögi iskola korábbi tornaterme életveszélyes, olyannyira, hogy le is kellett bontani. Az elnyert forrásból tehát végül Besenyszögön épülhetett fel, alig több, mint hat hónap alatt a több, mint 1400 négyzetméteres komplexum, a minden csapatsportot fogadni tudó tornateremmel, kiszolgáló helyiségekkel, mozgássérülteket is fogadni tudó öltözővel.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen megfogalmazta: „amikor csapatsportot és közösséget épít az ember, a lelke is kell, hogy erősödjön". Balogh Zoltán, a település polgármestere azt tapasztalja: „iskolánk sorsában nagy változást hozott, mikor egyházi fenntartásba került. Azóta számos felújításon vagyunk túl, s ennek a folyamatnak eddigi legfontosabb állomása a tornaterem átadása. Ez több egy tornateremnél, ez városunk legnagyobb közösségi tere is egyben.”

Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója az összefogást emelte ki: minden érintett egyesítette az erőfeszítéseit, hogy segíthessék a beruházást, hogy megépülhessen a tornaterem. Az átadó ünnepség utolsó néhány percére az iskola tanulói népesítették be a tornatermet. Vidám, sokszínű és szórakoztató tornajátékokkal, zenés tornaórán mutatták meg, mire is fogják használni ezt az új létesítményt: örömre, sportra, játékra, közös élmények megélésére.

A holnap öröméért Pétfürdôn

Háromszoros öröm volt december 8-án Pétfürdőn. A Boldogságos Szűz Mária szeplőtelen fogantatását, boldog Kolping Adolf születésnapját s az iskolaépület felújításának átadását is e napon ünnepelték. A Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által kiírt KEHOP-5.2.3-16 pályázat megvalósításakor az iskola energiahatékonysági fejlesztéseire több, mint 83 millió forintot fordított. A hálaadó szentmisét az iskola kápolnájában Márfi Gyula, a veszprémi főegyházmegye érseke celebrálta. Beszédében Mária elfogadó magatartását emelte ki, s idézte a Beatles együttes Let is be című dalát is. Ha a sok megtört szívű ember végre a világgal békében él, csak egy megoldás lesz: úgy legyen. Suttogj bölcsességet: úgy legyen.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Az ünnepi szertartás után a résztvevők megtekintették a beruházást. Megújult egy teljes épületegység, jól működő nyílászárókat, hatékony szigetelést és napenergia-termelő berendezést alkalmaztak illetve szereltek fel az asztalosműhelyre és a konyhára is. Márfi Gyula érsek megszentelte az épületet, majd beszédek hangzottak el. Bognárné Nagy Tímea igazgató elmondta, régi vágyuk vált valóra, hiszen lényegesen korszerűbb körülmények között taníthatják-nevelhetik növendékeiket. Horváth Éva, Pétfürdő polgármestere megfogalmazta, jól tudnak együttműködni a Kolping szervezettel, melynek iskolája Pétfürdő szerves része. A polgármester további fejlesztéseket, így a kápolna melletti kollégiumépület befejezését is kérte.

Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója, nagy örömmel mondta el, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is szinte példa nélkülinek tartja, hogy egy ekkora nagyságrendű beruházás a szükséges adminisztratív kellékekkel (közbeszerzés, meghirdetése, kiírása, a projekt levezetése) egy esztendőn belül megvalósulhat. (A KOSZISZ egy másik iskoláját, a jászladányit közel 100 millió forintból korszerűsítette, s annak átadása már korábban megtörtént.) Külön köszönte a kivitelező Structor Invest Kft. valamint az ALD Consulting Kft, Lantay Ákos ügyvezető projektvezetését. Elmondta azt is, már vannak tervek egyrészt a tornaterem felújítására, a fűtési rendszer korszerűsítésére, másrészt, a kollégium befejezésére is. Kiemelte és megköszönte Pétfürdő képviselőtestültének konstruktív és segítő hozzáállását. Az iskola műsorral kedveskedett a vendégeknek. A pétfürdőiek az általuk megszokott módon most is egyszerű és érzelmeket mozgató beszélgetéseket (amelyeket Fodor Tamás alapító igazgató írt) elragadó táncot, elgondolkodtató párbeszédeket, kiválóan és hitelesen előadott dalokat mutattak meg. Mindazt, amit a tanulók – és pedagógusaik – gondolnak Jézusról, a hitről, Európáról, a világról, az emberről, máról és remélhetően – ha már építkeznek – a holnapról.

A jászladányi példa

Van miért emlegetni Jászladányt: a napokban adták át a Kolping iskola felújított épületét, a hivatalos elnevezését tekintve „Energiahatékonysági fejlesztések a KOSZISZ intézményeiben – a Szászbereki Kolping Katolikus Általános Iskola Jászladányi Tagintézményének energetikai korszerűsítése” KEHOP-5.2.3-16-2016-00028. A megvalósítás helyszíne: 5055 Jászladány, Baross Gábor u. 2.” projekt keretében.

Az átadási ünnepségen Nemcsok Dénes Sándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium környezeti és energiahatékonysági operatív programokért felelős helyettes államtitkára beszédében kiemelte: a pályázat kiírása és az átadás között rövidebb, mint egy esztendő telt el. A hatékonyságot a lehető legjobban akkor lehet fejleszteni, ha olyan megoldásokat alkalmaznak, hogy minél kevesebb energia felhasználására legyen szükség – s éppen ezt tették itt is. A munkálatok kitűnő minőségben készültek el az Unio-Formen Kft kivitelezésében, a Lantay Ákos vezette ALD Consulting Kft projektmenedzseri irányításával, s Marosy László műszaki ellenőrzése mellett.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Az ünnepélyes átadás ünnepségsorozatának kiemelkedő eseménye volt a hálaadó szentmise, melyet az egri érsek képviseletében Szántó József a Jász-Kun Főesperesség főesperese mutatott be. A főesperes szentbeszédében kiemelte az iskola, az iskolázottság jelentőségét, és azt is, hogy hittel megtöltve, azt megélve, tartalmasabb minden emberi tevékenység Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója nagy örömmel jelentette be, hogy a pályázat másik nyertese, a pétfürdői iskola decemberben tarthat hasonló ünnepséget, s a közeli Besenyszögi Kolping-iskola tornaterem építése is befejezés előtt áll. Köszönetet mondott a térség országgyűlési képviselőjének, Pócs Jánosnak, illetve a fáradhatatlan és szintén rengeteget segítő Bertalanné Drávucz Katalinnak, Jászladány polgármesterének a felbecsülhetetlen támogatásért, amellyel segítették a munkálatok zökkenőmentes lebonyolítását.

A jászladányi iskola a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet szászbereki iskolájának tagintézménye. 2013 szeptemberétől, Szikszai János vezetése alatt. Közel másfélszáz tanulót készítenek fel a továbbtanulásra, s nyújtanak nekik igen mély alapképzést, hogy helyt tudjanak állni a továbbtanulásban, az életben.

Ünnepi műsort adtak az iskola növendékei, s több műsorszámban megmutakoztak az elkötelezett jászladányi kolpingos pedagógusok is. A közel százmillió forintos összköltségű beruházásban, a pályázati források mellett, a KOSZISZ jelentős saját erővel is támogatta a fejlesztést, amelyben szerepel többek között napelemek felszerelése a tetőre, nyílászárócsere, teljes homlokzati és lábazati hőszigetelő rendszer kialakítása, s lecserélték az elavult fűtési rendszert is, kondenzációs gázkazánok beszerelésével. Az avatási ünnepségen méltó emlékként hársfát ültettek a díszvendégek.

KATTÁRS

Budapest, 2016. szeptember 16.

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke nyitotta meg szeptember 16-án a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán azt a kiállítást, mely a Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet által, diákok számára kiírt pályázat legszebb alkotásaiból áll.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

A katolikus óvodák és iskolák gyermekei számára kiírt, Így ünnepeljük Szent Mártont rajzpályázatra 272 alkotást küldtek be, a zsűri 28 munkát tartott alkalmasnak a kiállításon való megjelenésre. A tárgyalkotó pályázatra több mint száz mű érkezett, ezekből 49 lett kiállítva. Az iskolai szociális érzékenységet bemutató pályázat reklámplakát kategóriájában azt kellett bemutatni, a diákok milyen tevékenységet végeznek szívesen a szociális területen, és erre hogyan hívnák meg társaikat. A kreatív műveltségi vetélkedő során a felső tagozatos és középiskolás csapatoknak Tours-i Szent Mártonról és koráról, valamint a szent kultuszáról szerzett ismereteiket kellett kamatoztatni. Az írásbeli fordulóban egy Szent Márton életét bemutató képregényt kellett elkészíteni.

A kiállításon rendkívül sokféle alkotás látható. Találunk itt a rajzokon és a festményeken kívül mécses tartókat, agyagszobrocskákat és textilbábokat is, de gyakorlótésztából, glazúrból és élelmiszerekből is készültek képek. A Nagybajomi Kolping Katolikus Szakképző Iskola kőműves és a festő tanulói templom-makettet, a Szekszárdi Kolping Iskola kertészei és virágkötői díszes keresztet készítettek. Az ételalkotáson két másodikos szakácstanuló egy napig dolgozott, kontúrja olajbogyó, de gépsonkát, kápia paprikát és halat is felhasználtak hozzá. Mint azt Koller Tamás intézményvezető elmondta, a magas színvonalú szakmai tudással létrejött pályamunkák elkészítése Szent Márton lelkületét is közelebb hozta a diákokhoz.

Forrás: Baranyai Béla/Magyar Kurír

Országos Kolping tanévnyitó

Csurgó, 2016. augusztus 31.

A csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskolában került sor az országos Kolping tanévnyitóra. Az ünnepségen az iskola 400 diákja, szüleik és az iskola pedagógusai mellett részt vett Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, Szászfalvi László református lelkész, országgyűlési képviselő, Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, Füstös János, Csurgó város polgármestere. Nagy örömünkre a Magyar Kolping Szövetség vezetősége részéről jelen volt Laczhegyi László világi elnök és Szabó János gazdasági vezető. Elfogadták meghívásunkat Somogy megye közéleti és szakmapolitikai vezetői, a társ- és partnerintézmények vezetői, valamint képviseltették magukat a Kolping iskolák vezetői és a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet munkatársai.

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Vargáné Nagy Viola igazgató asszony Adolph Kolping szavait idézte köszöntőjében: „Akkor biztosítjuk a jövőt, ha tiszteljük a múltat. Elődeink örökségét vigyázva küzdünk együtt továbbra is azért a nemes célért, hogy diákjainkat elindítsuk a munkára nevelés útján, hogy a társadalom hasznos polgáraivá váljanak. A következő tanévben már kertészeket, családi gazdálkodókat is képezni fogunk iskolánkban, s újra indul a levelező gimnázium is.”

Szászfalvi László Pál apostol soraival buzdította a megjelenteket: „Most nem a félelemnek lelkét adta nekünk az Isten, hanem az erő, a szeretet és a józanság lelkét”. Egy országos intézményrendszer kezd új tanévet, előre tekintve az erőnek, a szeretetnek és józanságnak a lelkületével. Rétvári Bence parlamenti államtitkár ünnepi beszédében kiemelte, hogy idén egy újabb intézménnyel bővült a Kolping iskolák száma, így már összesen 14 oktatási-nevelési intézmény fenntartását és működését biztosítjuk. Ez is azt mutatja, hogy egyre nagyobb az egyházak felelősségvállalása a köznevelésen belül; hat év leforgása alatt 68 százalékkal nőtt az egyházi fenntartású intézmények aránya, ez megközelíti a második világháború előtti arányokat – mutatott rá az államtitkár.

Az ünnepi köszöntők után Tóth Gábor, a KOSZISZ igazgatója emlékeztetett a Kolping-zászló arany és fekete színeire utalva, hogy a komolyságnak és a vidámságnak együtt kell jelen lenni az iskolákban, s tanúságot kell tennünk arról, hogy az intézményeinkben folyó munka egyszerre lehet vidám és hasznos, értékteremtő is. Az ünnepséget követő fogadáson Füstös János polgármester pohárköszöntőjében biztosította az iskolát további támogatásáról, majd megköszönte az iskola igazgatójának és valamennyi munkavállalójának áldozatos munkáját és fenntartónak, hogy újra jó kapcsolat épülhet ki a város és az iskola között.

Ez a találkozó lehetőséget adott arra, hogy felhívja a figyelmet a Kolping intézményekben tanuló 4000 diák hasznos és értékteremtő munkájára, valamint iskoláink vezetőinek találkozására.

Évkezdô intézményvezetôi találkozó

Pócspetri, 2016. augusztus 25-26.

A 2016/17-es tanév megkezdése előtt augusztus végén kétnapos találkozóra gyűltek össze a Kolping Oktatási és Szociális Intézményfenntartó Szervezet működése alatt álló iskolák igazgatói és gazdasági vezetői, valamint a KOSZISZ munkatársai. A rendezvénynek Pócspetriben a Királyfalvi Miklós Katolikus Általános Iskola és Óvoda adott otthon, s házigazdaként Kissné Gondon Ibolya köszöntötte a résztvevőket.

A program szentmisével kezdődött, Szenes István plébános atya prédikációjában arra buzdított, hogy mindenki a maga területén tegye meg bátran mindazt, amit Jézus munkatársaiként, Kolping atya örököseként meg kell tennünk. Nem véletlen ugyanis, hogy éppen mi dolgozunk a Kolping iskolákért. A szentmisében koncelebrált Kövesi Ferenc atya, a Magyar Kolping Szövetség országos főprézese, aki Pécsről utazott ide, hogy együtt ünnepelhessen az iskolaigazgatókkal.

A szentmise utáni köszöntőjében Gondon Ibolya kitért arra, hogy a plébános atyával együtt minden tanévben jelmondatul választanak egy bibliai idézetet. 2013-ban, az induláskor Lukács evangéliumának sorai álltak buzdításként a diákok és a tantestület előtt: „Azért jöttem, hogy tüzet dobjak a földre, mi mást akarnék, mint hogy lángra lobbanjon.” 2014-ben Máté evangéliumának szavai: „Bátorság, én vagyok, ne féljetek!” lelkesítette az iskolát, majd 2015-ben a Szentatyához, Ferenc pápához csatlakoztak Lukács evangéliumi mondatával „Legyetek irgalmasak, mint az Atya!” A mostani, 2016/17-es tanévben a világosság fiaivá szeretnének válni: „Akkor a tanultak ragyogni fognak, mint az égboltozat fénye, s akik igazságra oktattak sokakat, tündökölnek örökkön-örökké, miként a csillagok.” Dániel próféta szavaira utalva fejezte be Gondon Ibolya beszédét: „Azt szeretném, hogy együtt ragyogjunk szűk és tágabb környezetünk égboltján.”

A képre kattintva galéria nyílik meg.

Az ünnepi ebéd pohárköszöntőjében Pócspetri polgármestere, Tamás György azt kívánta minden Kolping intézmény vezetőjének, hogy saját településükön is legyen olyan baráti, egymást segítő kapcsolat a polgármesteri hivatallal, mint amilyet itt láthatnak, Pócspetriben.

Délután Fogarasy Attiláné (Gabi) előadásában bemutatta a 2016/17-es tanév feladatait, teendőit, és felhívta a figyelmet a különböző módosításokra. Vacsora előtt vidám, közösségformáló játékok segítették egymás jobb megismerését. Másnap reggel közösen ellátogattunk Máriapócsra, nemzeti kegyhelyünkre. Évszázadok óta betölti ez a szent kép hivatását, hogy a búcsúkra érkező, megfáradt, fájdalommal terhelt, szívükben sok szomorúságot hordozó embereket megvigasztalja. A kegykép másik hivatása, hogy a hitre vigyázzon, óvja gyermekeinket a vallási eltévelyedéstől. Az Istenszülő hív össze, hogy Fiát imádva, a közösségben megerősödve legyen erőnk a megpróbáltatások idején.

A kétnapos rendezvény Tóth Gábor KOSZISZ igazgató gondolataival zárult, aki Kolping szavait idézte: ahová Isten állította az embert, ott van a hivatása, és arra kérte a résztvevőket, hogy az új tanévben is a magunk feladatait, magunk felelősségét vállaljuk, a többit helyezzük jó szívvel Isten kezébe.

"Add, hogy felismerjük korunk problémáit, s hogy tevékenyen részt vegyünk megoldásukban.”

- Adolph Kolping -